< Terug naar overzicht

De (on)betrouwbaarheid van informatie.

Auteurs:G.M. Bakker Jan
Uitgever:Pearson Education Benelux, 209 blz.
ISBN:90 430 1243 2
Prijs:€20.00

Jan Bakker heeft meer dan 25 jaar ervaring in de ICT en de Business Intelligence als programmeur, docent en spreker op bijeenkomsten, technisch manager, directeur van een softwareleverancier en als management consultant. Hij is opgeleid als fysicus en is ervan overtuigd dat ICT als vak wel wat kan leren van oudere vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. In zijn opleidingen leerde hij namelijk vanaf de eerste dag dat fysische grootheden niet zonder fout kunnen gemeten worden. Bij ieder resultaat hoorde een foutendiscussie, met een schatting van de fout in het resultaat. Deze ervaring heeft Bakker sterk beïnvloed. Hij ijvert dan ook voor een gedegen opleiding in de statistiek, in het proces van het meten. Want “we meten steeds meer, maar we weten over meten steeds minder”.


Bakker lijkt gefrustreerd: “Er worden miljarden uitgegeven aan informatieverwerkende systemen waarvan niemand aan het eind nog kan zeggen hoe betrouwbaar de informatie is die eruit rolt. De overschatting van wat de techniek kan en de onderschatting van hoe moeilijk meten kan zijn, leidt al vele jaren tot teleurstellende resultaten, en dat zal voorlopig zo blijven.”


Maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Met ‘De (on)betrouwbaarheid van informatie’ scherpt hij uw kritische geest echt aan. Het kan niet anders dan dat u na het lezen van dit boek weer in reële proporties verwachtingen heeft ten overstaan van de informatietechnologie. Want Bakker benadrukt het belang van informatie, maar leert dat bescheidenheid in de omgang met informatie op zijn plaats is.


ICT is inderdaad geen wondermiddel, maar wel een bijzonder nuttig hulpmiddel. De (soms erg grappige, maar vooral duidelijke en praktische) voorbeelden en tips in dit boek dragen telkens weer dezelfde boodschap uit: blijf uw hersenen gebruiken en ga er niet te snel van uit dat alles wat uit een computer rolt ook juist en relevant voor u is.


In zijn queeste om duidelijk te maken dat een veel betere kennis van meten voor iedereen van belang is, ook van managers en beleidsmedewerkers, formuleert Bakker soms erg scherp: “Het meten = weten is zo in de mode geraakt dat er nu overal, te pas en te onpas, gemeten en geweten wordt. En intussen maar suggereren dat we het dan dus goed voor elkaar hebben. Er ontstaan managementlagen in bedrijven die professioneel elkaar de bal kunnen toespelen en die Business Intelligence en Performance Indicators gebruiken (zo niet misbruiken) om een toenemende laag bureaucratie op poten te zetten en vooral te houden. Veel van die zogenaamde meetculturen suggereren meer dan ze kunnen waarmaken. Het wordt tijd dat we methoden ontwikkelen om dit soort volstrekt overbodige lagen weer te laten afvloeien.”

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen