< Terug naar overzicht

De magie van coachen

Auteurs:Adriaan Hoogendijk & Annelies Kraan
Uitgever:Business Contact, 157 blz.
ISBN:97890 470 0285 7
Prijs:€19.90
Zelden heeft een boek zo treffend de aantrekkingskracht én tegelijkertijd de weerzin over een ontwikkelingsinstrument getoond. Ongetwijfeld was dat niet de bedoeling. De Nederlandse coaches Adriaan Hoogendijk en Annelies Kraan wilden in ‘De magie van het coachen’ alleen de mening van een plejade doorgewinterde Nederlandse coaches verzamelen over de momenten waarop een coachingtraject in een stroomversnelling geraakt. Wanneer gaat de verkenning en routine van de coach over in een begeleiding die de juiste snaar raakt en de fundamentele inzichten doet ontstaan?

Het gaat er bij coaching niet om de gevoelens te bespelen of godbetert zielenroerselen bloot te leggen. Coaching wordt pas een valabel ontwikkelingsinstrument indien het opgevat wordt als een resultaatgericht werkmiddel. Coaching als technisch snufje, gegeven door een vakbekwame begeleider/trainer? Daar is ook Adriaan Hoogendijk het mee eens: “Coachen is een vak, een complexe en delicate professie, waarvan je de technische kneepjes moet beheersen.”

Toch publiceert hij een boek waarin uitdrukkelijk gezocht wordt naar de magie van coachen (een term die averechts dreigt te werken, en bij de nuchtere manager én medewerker wel eens een allergie voor coaching zou kunnen opwekken). Wat bedoelt Hoogendijk, die ook coaches opleidt? “Maar ga je als coach verder in je praktijk, dan beginnen vroeg of laat je diepere talenten (clusters van kwaliteiten) los te komen. En in die fase vraag ik onze studenten om gedurende een aantal maanden de ‘unique selling points’ van de magiër of de sjamaan in henzelf te gaan inventariseren. Ik beschouw deze talenten als een soort subpersoonlijkheden waarvan je vrij gebruik kunt maken. Dat deze het niveau van methoden of vaardigheden overstijgen, spreekt vanzelf.”

Vervolgens komen zo’n anderhalf dozijn coaches aan het woord die dergelijke ‘magische momenten’ zoeken. Overbodige lectuur voor de zakelijke Vlaamse manager? Toch niet, omdat het dilemma over coaching hier (onbedoeld) goed tot uiting komt. Die nuchtere manager zal op zijn minst de juiste vragen kunnen stellen om te beslissen welke coach hij zeker niet wil. Als de coaches komen aandraven met chakra’s, ‘werken van ziel tot ziel’ (sic) en andere spirituele hocus pocus, weten ze de uitgang wel te vinden.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen