< Terug naar overzicht

De bestemming van het systeem.

Auteurs:Weisfelt Piet
Uitgever:Uitgeverij Nelissen, 397 blz.
ISBN:90 2441 723 6
Prijs:€45.00
[p]Mensen zijn door hun aard gedwongen in systemen te leven en te werken. Er is altijd sprake van een voortdurende wisselwerking tussen individu en groep, tussen mens en systeem. Deze wisselwerking kan verrijkend en vreugdevol zijn. Evenzeer kan ze echter schadelijk en zelfs vernietigend zijn.[/p]

In ‘De bestemming van het systeem’ beschrijft Piet Weisfelt dat de potentie van het systeem liefdevol en constructief is. Met de juiste aanpak, wijsheid en krachtige liefde heeft het optimale mogelijkheden om uit te groeien tot datgene wat het in wezen is: een gezond en constructief samenwerkingsverband, een liefdessysteem. Termen als liefde, ziel, geest en lichaam van een systeem doen misschien de wenkbrauwen fronsen, maar horen nu eenmaal thuis in een uitgebreid boek over de mogelijkheden en de grenzen van het leidinggeven aan systemen en het begeleiden van systemen.


Piet Weisfelt biedt een overzicht aan van de belangrijkste thema’s die bij groeps- en organisatieontwikkeling aan bod komen. Vervolgens geeft hij drie verschillende, maar op elkaar aansluitende kijkkaders om tot een goede diagnostiek van het systeem te komen: organisatiespelen, organisatiescript en organisatiepathologie. Op basis van deze diagnose kan men een plan van aanpak ontwerpen, waarvoor dit boek een bruikbaar opzet biedt. Aan de hand van het plan van aanpak kan men interventies in het systeem uitvoeren.


De auteur geeft voornamelijk richtlijnen in plaats van strikt op te volgen lessen. Dat is een bewuste aanpak: “De bestemming van het systeem is geen ‘receptenboek’ omdat er geen recepten bestaan. Systemen zijn immers uitermate complexe menselijke structuren. Deze complexiteit vraagt een duidelijke filosofie, goed ontwikkeld vakmanschap en een behoorlijke bescheidenheid.”


Dit boek is het derde van een serie van drie. Alle drie hebben betrekking op de ontwikkeling van gezondheid in systemen. Elk boek heeft een eigen invalshoek. Het eerste, ‘De wetten van de stam’ beschrijft de betekenis van de oerwetten van systemen. Het tweede, ‘De geheimen van de groep’, biedt inzicht in groepsdynamische aspecten van systemen. De drie boeken kunnen echter ook apart van elkaar gelezen worden.


Piet Weisfelt studeerde onder meer Psychologie en Maatschappijwetenschappen. Hij heeft ruime ervaring met onderwijs, (organisatie)begeleiding en coaching. Hij publiceerde eerder over begeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Op het gebied van groeps- en organisatieontwikkeling verzorgt hij scholing en trainingen. Hij is medeoprichter van Phoenix Opleidingen TA/NLP in Utrecht en levert momenteel onder de naam Weisfelt & Partners ondersteuning in professionele communicatie.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen