< Terug naar overzicht

De 8ste eigenschap

Auteurs:R. Covey Stephen
Uitgever:FranklinCovey Company, 367 blz.
ISBN:90 470 0021 8
Prijs:€27.00

Stephen R. Covey moeten we allicht niet meer aan u voorstellen. Deze wereldberoemde organisatieconsultant is een autoriteit op het vlak van leiderschap en familie-issues en auteur van De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, waarvan 15 miljoen exemplaren werden verkocht, in 38 talen. Hij staat op de lijst van de 25 meest invloedrijke Amerikanen van Time en behaalde zeven eredoctoraten.


Het boek De 8ste eigenschap - Van effectiviteit naar inspiratie is geen vervolgverhaal op zijn wereldbekende theorie. U zal perfect kunnen volgen zonder de bestseller te hebben gelezen. Covey ziet ‘zijn’ zeven eigenschappen als een manier om een goed leider te worden, een leider die greep krijgt op zichzelf. Dat kan pas door via een overwinning op uzelf (wees proactief, begin met het einde in gedachten, doe belangrijke zaken eerst) van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid te groeien en door via een overwinning met uw omgeving wederzijdse afhankelijkheid binnen het team te bereiken (denk win-win, zorg voor synergie). De achtste eigenschap is volgens Covey geen toevoeging van wat hij vroeger over het hoofd zag. Het draait om een derde dimensie, die door de zeven eigenschappen heen loopt. Het gaat over de ontdekking van uw innerlijke stem, van wat u drijft en motiveert en het gaat erom anderen te inspireren hun eigen stem te vinden. In een complexe samenleving, die veel van mensen eist en tal van keuzes biedt, mag een onderneming geen vrede nemen met effectiviteit. Schrijft Covey: “Individuen en organisaties moeten vandaag de dag effectief zijn, het is de prijs die ze betalen om mee te kunnen doen. Maar overleven, groeien, vernieuwen en erboven uitsteken in de nieuwe werkelijkheid vraagt om meer. De behoefte van deze tijd is ‘grootsheid’. Het gaat om voldoening, passie en ‘ertoe doen’.” Dat klinkt esoterisch en hol, maar de Amerikaan zegt zinvolle dingen.


Hij leert u uw verschillende capaciteiten zo in te schakelen dat binnen uw team het vuur weer in de pan slaat. Het heeft geen zin te dralen met het aanboren van innerlijke krachten. Gewoonten en gemakzucht verleiden u ertoe alles bij het heel oude te laten. Het is één van de tegenmechanismen om de zoektocht naar uw innerlijke stem nog maar eens uit te stellen. Covey geeft vier stellingen om boven uw bed te hangen, eentje voor elk onderdeel van uw persoon. Voor het lichaam: stel u voor dat u een hartaanval hebt gehad en richt uw leven daarop in. Voor het hoofd: stel u voor dat u uw beroep nog twee jaar kan uitoefenen. Bereid u daarop voor. Voor het hart: stel u voor dat alles wat u over een persoon zegt, door die persoon kan gehoord worden. Spreek vanuit die kennis. Voor de ziel: stel u voor dat u elk kwartaal een persoonlijke ontmoeting met uw schepper hebt. Richt uw leven daarop in. Welterusten.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen