< Terug naar overzicht

100 vragen over solliciteren

Auteurs:Van Luijk Frank
Uitgever:Nieuwezijds, 224 blz.
ISBN:90 5712 218 9
Prijs:€14.00

Frank van Luijk is directielid bij LTP, een Nederlands organisatieadviesbureau in werving en selectie, loopbaanbegeleiding, assessment en human resource management. Van zijn hand verscheen eerder Hoe krijg ik ze zover? Psychologie voor managers. Hij verlegt zijn aandacht nu naar de sollicitant.


Zijn boek is handig opgebouwd. Van Luijk stelt op de linkerbladzijde een vraag die hij op de rechterbladzijde min of meer concreet beantwoordt. De vragen zijn in vijf rubrieken opgedeeld: vacatures vinden, brieven schrijven, gesprekken voeren, tests en assessments voorbereiden en over arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Onder het deel ‘vacatures vinden’ staan namen van kranten, websites en jobbeurzen, maar die hebben uitsluitend betrekking op Nederland.


Een interessante vraag is waar men moet op letten bij online solliciteren. Van Luijk waarschuwt voor het feit dat sollicitaties die per mail worden verzonden minder gemakkelijk een tweede keer doorbladerd worden. Een papieren versie die binnenrolt, wekt de aandacht. Gevaar van het online solliciteren is ook dat de ontvanger andere standaardinstellingen heeft waardoor een mooie layout in Word bij hem vreemde bokkensprongen maakt. Stuur toch maar een pdf-bestand door.


Onder de rubriek ‘brieven schrijven’ wekte de vraag ‘start mijn werkervaring in het cv bij mijn huidige functie of bij mijn eerste baan?’ onze belangstelling, alsook ‘hoe bereid ik mijn referenten voor?’. Bij ‘gesprekken voeren’ trokken het verschil tussen een oriënterend gesprek en een sollicitatiegesprek onze aandacht en raakten we geboeid door de vraag of de sollicitant zich anders moet gedragen in een gesprek met de lijnmanager dan wel met een HR-verantwoordelijke. Over tests en assessments beantwoordt van Luijk de vraag of u IQ-tests kan voorbereiden en of het slim is te gokken als u het antwoord niet kent. Onder de titel arbeidsvoorwaarden heeft de auteur het onder meer over wat een normaal salaris is, wat het concurrentiebeding betekent en of het aan te raden is al meteen te onderhandelen.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen