Waarom werken we zo hard?

Met een titel als ‘Waarom werken we zo hard? – Op weg naar een economie van de vreugde’ zou Govert Buijs wel eens menig lezer op het verkeerde been kunnen zetten. Dit is immers geen verhaal over stress en burn-out – of toch weer wel, maar dan niet in persoonlijke, dan wel in ruim maatschappelijke zin.

‘Zebra-management’

De definitie van degelijk management? Tim Claes durft het antwoord aan, al beschrijft hij in ‘Zebra-management’ eerst en vooral de dagelijkse praktijk van de manager. Een getuigenis over management in al zijn concrete heterogeniteit.

‘De clash voorbij’

Hoe geraken we van een conflictmodel naar duurzaam partnerschapsdenken? Die zoektocht staat centraal in ‘De clash voorbij’, het boek waarin professor Peggy De Prins zeven bouwstenen aanreikt om naar een ‘sociale dialoog 2.0’ te gaan.

‘No Jobs’

‘No Jobs’ klinkt als de ‘No Future’-kreet van nihilistische punks in de tweede helft van de jaren 1970. Onder die titel schuilt evenwel een intrigerende bijsluiter om de huidige vrees voor jobverlies door robotisering om te zetten in kansen, zowel voor individuen, bedrijven als de maatschappij.

‘Bullshit Jobs’

Jobs! Jobs! Jobs! De mantra van premier Michel, de werkgevers en de vakbonden (al heeft die voor elk van hen een andere invulling) wordt stevig onderuitgehaald in ‘Bullshit Jobs’, dat focust op onzinjobs en ervoor pleit deze te elimineren. Hoezo?

‘Krachtig met KernTalenten’

Ondertussen bijna 30 jaar geleden had bedrijfsadviseur Danielle Krekels een lumineus idee. Of het haar inviel terwijl zij van een weldoend bad genoot en ‘Eureka!’ riep zoals de grote Griekse wiskundige en ingenieur Archimedes in de derde eeuw voor Christus deed toen hij de naar hem genoemde Wet bedacht, is niet geweten. Zeker is dat Krekels de daaropvolgende jaren op een bijna obsessieve wijze haar even eenvoudig als interessant idee zou proberen te onderbouwen door letterlijk iedere ingenieur of wetenschapper die haar professionele pad kruiste op de rooster te leggen.

De managementmonologen

Wat heb je aan managementkennis? Wat moet je zeker in de vingers hebben en wat werkt absoluut niet? Gyuri Vergouw wil ons alvast een kompas in de managementjungle aanreiken. Hier focussen we op zijn uiteenzetting over HRM. Waarom is dit nog zo vaak de afdeling ‘you love to hate’?

Misbehaving

De jongste jaren klinkt de naam Richard Thaler steeds bekender. Dat mag niet verwonderen voor iemand die de Nobelprijs voor de Economie in 2017 won, al dankt hij zijn beroemdheid waarschijnlijk pas echt aan zijn spraakmakende boek ‘Nudge’ (dat hij samen met Cass Sunstein schreef). Nu is er 'Misbehaving'.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen