< Terug naar overzicht

HR Square Seminarie. Stress & Burn-out


Donderdag 22 maart 2018
Kinepolis, Brussel

Burn-out is in de ‘Westerse civilisaties’ ongetwijfeld de meest besproken ziekte of epidemie van deze tijd. Al blijft het moeilijk het probleem volledig en correct in te schatten en wie ermee te kampen heeft te helpen. Een ‘echte’ burn-out blijft wellicht eerder zeldzaam, maar de ernst ervan mag niet onderschat worden.

Volgens de experts kunnen wij ons beter hoeden voor personen en publicaties die het verschijnsel banaliseren. Bovendien lijdt lang niet iedereen die het denkt of beweert echt aan burn-out.

Voor HR-verantwoordelijken is het dus zaak om attent te zijn voor het probleem en er de drijfveren van te begrijpen. Zo zal u klaar zijn om intelligent te handelen, zowel inzake preventie als inzake de begeleiding van de getroffen medewerkers en de interactie met specialisten in de materie.

Maar misschien is burn-out, meer dan een individuele pathologie, eerst en vooral een beschavingsziekte die voortvloeit onze verhouding tot ‘economische vooruitgang’ en onze houding tegenover werk? Deze veronderstelling ontwikkelt de filosoof Pascal Chabot, mede-auteur van de documentaire ‘Burning out – Dans le ventre de l’hôpital’. Gedurende twee jaar volgde de Belgische cineast Jérôme le Maire een chirurgisch team in een van de grootste ziekenhuizen van Parijs. Hij toont hoe de extreem gesofisticeerde werkorganisatie ziekteverwekkend is geworden. Chronische stress, burn-out en andere psychosociale risico’s woekeren in het ziekenhuis. Het is een treffende illustratie van de oververhitting op de werkplek die zich ook voordoet in andere sectoren.

Tijdens dit seminarie bekijken we de film (ondertiteld in het Nederlands, eind vorig jaar uitgezonden op Canvas) alvorens Pascal Chabot zijn analyse brengt en wij met hem daarover in gesprek gaan.
Vervolgens kan u naar keuze twee van de vier getuigenissen volgen over preventie en begeleiding van burn-out en over het tot stand brengen van betere levenskwaliteit op het werk. Daartoe vonden wij twee privé-bedrijven en twee ziekenhuizen bereid (telkens een in het Nederlands en een in het Frans, zo kan u kiezen per taal of sector).

Afronden doen we met een keynote door professor Dirk De Wachter (KU Leuven), auteur van ‘Borderline times – het einde van de normaliteit’.

Programma

 • 09.30- Ontvangst
 • 10.00- ‘Burning out – Dans le ventre de l’hôpital’ van Jérôme le Maire (2016, Nederlands ondertiteld)
 • 11.30- Analyse door en debat met filosoof Pascal Chabot (verbonden aan de Brusselse hogeschool IHECS)
 • 12.30- Lunch
 • 13.15- Getuigenissen en ervaringen, deel 1:
  ° CHC Liège (FR) - Juan de Callataÿ (DRH) en Laurence Bilquin (DRH adjointe-responsable du capital humain)
  ° SWIFT (NL) - Laure Fondu (HR Manager Belgium) en Ann Artois (HR Specialist in Well-being)
 • 14.00- Getuigenissen en ervaringen, deel 2:
  ° Jessa Ziekenhuis (NL) - Sonja Reckers (Stafmedewerker Gezondheidspromotie)
  ° AGC Automotive Europe (FR) - Jean Charles (HR Manager, site de Louvain-la-Neuve)
 • 14.45- Pauze
 • 15.15- Keynote door professor en psychiater Dirk De Wachter (KU Leuven)
 • 16.15- Einde en drink

Deelnamevoorwaarden

 • Dit seminarie staat uitsluitend open voor interne verantwoordelijken HR.
 • De deelnameprijs bedraagt 250 € (+ 21% btw) voor leden van HR Square en 500 € (+ 21% btw) voor niet-leden.
 • Indien drie leden van uw organisatie betalend deelnemen, komt een vierde gratis.
 • Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

Inschrijving
Inschrijven kan door middel van onderstaand formulier of door een e-mail met uw volledige contact- en facturatiegegevens (inclusief een eventuele bestelbon of bestelnummer) te sturen naar Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be.

 


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen