< Terug naar overzicht

HR Square-seminarie. Motiveren: hoe doen we het echt? - save the date

Langer willen werken, minder langdurige afwezigheden én een lager risico op burn-out: autonome motivatie heeft een positieve impact op een aantal belangrijke aspecten van werken, zo leren we uit wetenschappelijk onderzoek. Belangrijk is ook dat uw organisatie impact kan hebben op de autonome motivatie van hun werknemers.

Brussel
24 oktober 2019
10:30 - 16:00

Lange tijd was HR gefocust op intrinsieke motivatie. Een medewerker is intrinsiek gemotiveerd voor een taak als hij die taak gráág wil doen. Het nadeel van intrinsieke motivatie is dat het zeer moeilijk is voor organisaties om die te beïnvloeden: je kan iemand niet dwingen om een bepaalde taak leuk te vinden. Uit onderzoek van Securex blijkt echter ook het bredere concept van ‘autonome motivatie’ een erg positieve impact te hebben. Autonome motivatie is ruimer dan intrinsieke motivatie, omdat het óók geldt voor die taken die de werknemer niet graag doet, maar wel als zinvol of waardevol inschat.

Autonome motivatie – een medewerker vindt zijn job leuk, interessant, waardevol of zinvol – staat tegenover gecontroleerde motivatie, waarbij een werknemer alleen maar iets doet omdat het moet van anderen (‘ik doe het, want mijn baas zegt dat ik het moet doen’, of ‘ik doe het alleen voor het loon’) of om interne dwang (‘ik doe het omdat ik me anders schuldig zal voelen’).

Werknemers die autonoom gemotiveerd zijn, willen vier jaar langer werken dan hun niet autonoom gemotiveerde collega’s. Daarnaast gaat autonome motivatie gepaard met minder langdurige afwezigheden én een verlaging van het risico op burn-out.

In dit seminarie koppelen we zoals altijd de theorie aan de praktijk door een beeld te schetsen wat de cijfers ons leren en dit te koppelen aan verhalen van bedrijven die concrete initiatieven nemen om de autonomie van hun werknemers te verhogen.

Dr. Hermina Vancoillie, onderzoeksexperte in het Securex HR Research, deelt de resultaten van haar onderzoek, en kadert deze in de bredere Zelf-Determinatie theorie, een van de belangrijkste hedendaagse motivatietheorieën.


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen