< Terug naar overzicht

HR Square en Antwerp Management School Masterclass Leadership. Prof. Herminia Ibarra (INSEAD, Fontainebleau). ‘Handel als een leider, denk als een leider.’

HR Square haalt opnieuw een absolute wereldtopper naar België, deze keer in nauwe samenwerking met Antwerp Management School. Na Lynda Gratton, Dave Ulrich, Jeffrey Pfeffer, Costas Markides, Lisbeth Claus en Paul Sparrow konden wij Herminia Ibarra (INSEAD) overtuigen om haar inzichten (of beter: haar uitzichten) met ons te delen. ‘Handel als een leider, denk als een leider’ is het centrale thema van de dag.

Brussel, Auditorium Marais (BNP Paribas Fortis)
Kreupelenstraat 10, 1000 Brussel
Donderdag 15 juni 2017

Wie is Herminia Ibarra?

Absolute wereldtop. Herminia Ibarra werd in 1970 geboren in Havana, Cuba. Aan de University of Miami werd zij bachelor in de Psychologie. Zij haalde haar master en doctoreerde in de Economie (Organizational Behavior) aan Yale University, waarna zij gedurende dertien jaar als professor doceerde aan de faculteit Economie van de Harvard Business School.
Sinds 2002 is Ibarra professor Organisational Behaviour en directeur van The Leadership Transition Programme bij INSEAD (Fontainebleau). Momenteel treedt zij ook op als visiting professor aan London Business School.
Sinds jaren rijst de ster van de relatief jonge Ibarra aan het firmament van de grootste en invloedrijkste ‘managementgoeroes’, onder meer omdat zij stevig onderbouwde en relevante wetenschappelijke inzichten kan vertalen in voor iedereen begrijpelijke verhalen. Herminia kan het goed en aangenaam uitleggen. In de serieuze en recentste tweejaarlijkse ‘Thinkers50 Global Ranking of Management Thinkers’ uit 2015 staat zij op de achtste plaats. Daarmee steekt zij de bekende toppers en gewezen sprekers voor de HR Square Master Class voorbij. Jeffrey Pfeffer, Dave Ulrich, Lynda Gratton – om slechts de voornaamste te noemen – zitten in het achtervolgend peloton. Hetzelfde geldt voor namen als Dan Pink, Daniel Goleman of Gary Hamel.
Herminia Ibarra is lid van The World Economic Forum Global Agenda Councils en voorzitter van The Harvard Business School Visiting Committee.
Als auteur brak zij door in 2003 met het boek ‘Working Identity: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career’. In 2015 publiceerde zij ‘Act Like a Leader, Think Like a Leader’.

Het centrale thema: Leiderschap, het ‘uitzichtprincipe’

Wat heeft u nodig om een beter en efficiënter leider te worden? Meer inzicht verwerven? Vergeet het. Meer ‘uitzicht’ zoeken en vinden, daar komt het op aan. Dat is de kern van Herminia Ibarra’s betoog. Ze vond er het in het Engels niet echt bestaande woord ‘outsight’ voor uit, naar analogie met het wel bestaande ‘insight’.
Een overvloed aan sociaalpsychologisch onderzoek bevestigt dat mensen hun gedachten pas veranderen nadat zij eerst hun gedrag hebben gewijzigd.
Als onderzoekster en auteur is Ibarra al lang intensief bezig met leiderschap en carrière-overgang. “Belangrijk is dat het meeste wat ik leerde over transities indruist tegen de conventionele wijsheid”, signaleert zij. “De dwaling van verandering van binnenuit blijft bestaan omwille van de manier waarop leiderschap traditioneel wordt bestudeerd. Te vaak identificeren onderzoekers hoog presterende, vernieuwende of authentieke leiders en gaan dan bestuderen wie deze leiders zijn en wat zij doen. Onvermijdelijk ontdekken de onderzoekers dat effectieve leiders een hoog zelfbewustzijn hebben, doelgericht en authentiek zijn. Maar door de beperkte inzichten in hoe die leiders geworden zijn zoals ze zijn, schiet het onderzoek te kort om u een realistische leidraad te bezorgen voor uw eigen persoonlijke reis.”
Het ‘outsight principle’ betekent dat eerst handelen de enige manier is om te denken als een leider: in nieuwe projecten en activiteiten duiken, interactie met heel verschillende soorten mensen en experimenteren met ongewone manieren om de zaken klaar te krijgen. “Deze frisse, uitdagende ervaringen en hun resultaten zullen de gewoonlijke acties en gedachten die uw grenzen bepalen veranderen. In tijden van transitie en onzekerheid, moeten denken en introspectie volgen op actie en experimenteren, niet omgekeerd”, stelt Ibarra.

‘De kleren van de leider’

Het startschot van de Masterclass Leadership wordt gegeven door Koen Marichal en Jesse Segers, de top in België als het over leiderschap gaat. Zij brengen een levendige synthese van hun onderzoek en praktijkervaring, zoals die ook te lezen zal zijn in hun volgende boek ‘De kleren van de leider’ dat meteen ook gepresenteerd wordt.
Jesse Segers is professor Leiderschap en Organisatiegedrag aan de Antwerp Management School. Hij is er bovendien adjunct-decaan van Onderwijs en academisch directeur van The Future Leadership Initiative. Segers is ook professor aan Universiteit Antwerpen en voormalig visiting professor aan de Northern Illinois University (USA) en de University of Calgary (Canada).
Koen Marichal is master in de Psychologie (KU Leuven) en was tot 2010 senior HR-partner bij GDF Suez. Daarna werd hij verantwoordelijk voor The Future Leadership Initiative van Antwerp Management School. Dit competentiecentrum onderzoekt en ontwikkelt het leiderschap van mensen en organisaties dat nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.
Marichal en Segers publiceerden in 2013 de bestseller ‘De leider in de spiegel – 19 inzichten in leiderschap’.

Het programma

  • 10.30- Ontvangst met een warm of fris drankje en een hapje.
  • 11.00- Jesse Segers en Koen Marichal (Antwerp Management School): ‘De kleren van de leider’.
  • 12.00- Lunch
  • 13.30- Herminia Ibarra (INSEAD): ‘Act Like a Leader, Think Like a Leader’, Part One.
  • 14.45- Koffiepauze
  • 15.15- Herminia Ibarra (INSEAD): ‘Act Like a Leader, Think Like a Leader’, Part Two.
  • 16.30- Slotwoord en receptie.

Deelnamevoorwaarden

De deelnameprijs bedraagt 300 € (+ 21% btw) voor leden van HR Square en 600 € (+ 21% btw) voor niet-leden.
Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

Partnerships

Wil uw organisatie optreden als partner, contacteer Stijn Haegeman: tel. 0499/55.18.86, e-mail. stijn.haegeman@hrsquare.be


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen