< Terug naar overzicht

HR Square Conference 2018: HRM = Human Risk Management

Hoe HR door gedragsrisico’s te zien en te beheersen bijdraagt tot betere resultaten

Achter alles wat fout kan gaan in een organisatie, zit menselijk gedrag. Achter alles wat goed gaat trouwens ook. Maar laten we onze focus deze keer richten op het eerste, vaak onderbelichte punt. Hoe gereguleerd, geautomatiseerd of ‘getechnologiseerd’ het werk ook is, het menselijk kapitaal is (en wordt steeds meer) bepalend voor het slagen of mislukken van het bedrijfsbeleid, voor de resultaten. Daarom is het opmerkelijk dat er zo weinig aandacht gaat naar menselijke risico’s of risico’s van menselijk gedrag.

Tenzij in sectoren waar een grote kans op ongevallen of rampen bestaat, leggen bedrijven zelden de link tussen ‘human resource management’ en ‘riskmanagement’. Ook al staan globale onzekerheid en risico op zich hoog op de agenda van diezelfde ondernemingen als het over andere managementdomeinen gaat. En toch: als wij gewoon even onze ogen openen en het gezond boerenverstand inschakelen, zien wij nochtans heel goed dat foute beslissingen en daden van mensen – van hoog tot laag in de organisatie – leiden tot alle mogelijke vormen en intensiteit van schade voor de onderneming: financieel, commercieel, juridisch, inzake reputatie en qua productiviteit.

In hun ‘Short Introduction to Strategic Human Resource Management’ (Cambridge University Press, 2012) maken en motiveren Wayne Cascio en John Boudreau het punt: “Human resource- of human capital-strategie gaat ook over optimalisatie en management van risico’s. Risico integreren in de HR-strategie is een minder traditionele benadering, maar een in toenemende mate onzekere wereld vraagt zo een perspectief.” De auteurs argumenteren dat deze aanpak de paradigma’s van HR verbetert en uitbreidt in nieuwe en nuttige richtingen.
Opvallend: Cascio en Boudreau pleiten ervoor om niet alleen te proberen de risico’s te minimaliseren, maar ze ook te optimaliseren. Of nog strakker: concentreer u niet uitsluitend op het voorkomen van risico, maar stop ook energie in het zoeken van kansen in het risico en in het grondig afwegen van welke HR-gebonden risico’s u tot op welke hoogte wil accepteren in functie van mogelijke winsten of besparingen.
Daarbij kan u leren van andere managementdisciplines, niet alleen van riskmanagement, maar ook van operationeel en marketingmanagement, zelfs van voorradenbeheer.

Tijdens de Conference zullen wij ons toespitsen op management en optimalisatie van HR-gerelateerde risico’s in vijf domeinen:

  • Mentale en fysieke gezondheid
  • Compensation & benefits als motivator of de-motivator en als stimulator van gewenst of ongewenst gedrag 
  • Werving, selectie en talent management
  • Ongewenst en onverwacht verloop, en de opvolgingsproblematiek op verschillende niveaus
  • Data-, kennis- en privacybescherming.

Dat doen wij aan de hand van inzichten uit de hersenwetenschap en de psychologie, sociaaljuridische aandachtspunten, praktijkgetuigenissen van HR-directeurs en de visie van een ceo. Tijdens workshops zoeken wij doelgericht naar aanbevelingen en suggesties voor concrete actie.

Wat willen we bereiken?

Drie dagen van intensieve, actiegerichte reflectie, gedachtewisseling en netwerking helpen u herbronnen en reiken u ideeën, visies en contacten aan om uw professionele activiteit (nog) beter te onderbouwen.
De HR Square November Conference combineert op een unieke wijze stevige inhoud en intensief werken met persoonlijke netwerking van hoge kwaliteit. Zij haalt dan ook jaar na jaar zeer hoge evaluatiescores van zowel de deelnemers als de partners.

Deelnemers en doelpubliekgarantie

Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 100 en maximaal 120. HR Square garandeert tijdens de November Conference de aanwezigheid van minstens 75% doelgroep-deelnemers. Doelgroep-deelnemers zijn: HR-directeurs en -managers, verantwoordelijken voor de arbeidsrelaties in hun organisatie, bedrijfsleiders van niet-HR-dienstverleners, vertegenwoordigers van overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden.
De Conference is niet toegankelijk voor niet-doelgroep-deelnemers die niet tot het contingent van de partners behoren.

De individuele deelnameprijs (excl. 21% btw) bedraagt 1180 € voor leden van HR Square en 1600 € voor niet-leden.

Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

Plaats en datum

De Conference heeft plaats in het Radisson Blu Disneyland Paris. Dit uitstekende congreshotel ligt in het groen, midden van een golfterrein, vlak naast het pretpark en op een boogscheut van het TGV-station Marne-la-Vallée. Wij organiseren de reis met de TGV vanuit Brussel-Zuid.
De Conference gaat door van donderdag 22 november tot en met zaterdagmiddag 24 november 2018.

Met de steun van


Schrijf u hier inFacturatiegegevens

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen