< Terug naar overzicht

Rekrutering: Hoe kunt u moeilijk vervulbare functies vullen?

De werkgelegenheid is sterk aan het toenemen in België dankzij het aantrekken van de economie. Er zijn steeds meer vacatures, maar helaas zijn er vaak te weinig talenten om deze te vervullen. Vooral bij bepaalde functies is dit een groot probleem.

De studiedienst van de VDAB publiceert elk jaar een lijst met beroepen waarvoor moeilijk kandidaten gevonden worden. De top 10 van dit jaar ziet er als volgt uit:

  1. Verpleegkundige / Hoofdverpleegkundige
  2. Technisch adviseur klantenondersteuning / Technisch commercieel adviseur
  3. Werfleider / Conducteur bouw
  4. Technicus industriële installaties
  5. Analist ontwikkelaar ICT
  6. Onderhoudsmecanicien
  7. Bestuurder trekker-oplegger
  8. Technicus studiebureau bouw
  9. Calculator bouw
  10.  Medewerker callcenter

Omwille van het stijgend aantal vacatures, wordt het steeds moeilijker om geschikte kandidaten te vinden, met name voor beroepen in de segmenten ICT, techniek en zorg. Dit heeft met verscheidene factoren te maken. Ten eerste worden er steeds meer banen gecreëerd door de groeiende economie, maar is er niet genoeg instroom vanuit het onderwijs om deze functies te vervullen. Ten tweede zijn er veel deeltijds werkenden die niet beschikbaar zijn voor een fulltime job. Maar vaak zijn er simpelweg niet genoeg mensen die over specifieke kennis beschikken die voor bepaalde beroepen nodig is.

Hoe kunt u toch zorgen dat open plekken gevuld worden in uw organisatie?

Voor ervaren recruiters zullen de meeste van deze opties al bekend in de oren klinken, maar doet u er wel echt alles aan? Vaak kunnen we meer doen dan we denken. Daarom zijn de volgende tips nog steeds goed om eens door te nemen.

1. Ga actief werven

Het is niet langer genoeg om rustig te gaan zitten wachten tot er kandidaten op uw vacatures reageren, u moet nu echt zelf actief gaan werven. Gelukkig zijn er steeds meer handige tools die dat alsmaar makkelijker maken, zoals ‘Hello Talent’. Zie deze infographic om er achter te komen wat de voordelen zijn van sourcing. Sourcen is bijvoorbeeld vier keer efficiënter dan alleen vacatures plaatsen.

2. Begin een referral-campagne

Een steeds belangrijker wordende bron voor geschikte kandidaten komt uit het huidige werknemersbestand. Door creatieve referral-campagnes op te zetten, proberen organisaties hun werknemers te stimuleren om zelf kandidaten aan te dragen. Deze mensen zijn vaak al eerder geschikt dan andere kandidaten, omdat ze al een beter beeld hebben van het bedrijf. En de werknemer die ze hebben aangedragen, heeft al een soort ‘voorselectie’ gedaan. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Lees hier bijvoorbeeld hoe dit bedrijf in twee jaar tijd de referral-instroom verdubbelde.

3. Werk aan uw ‘employer brand’

Omdat mensen tegenwoordig de banen bijna voor het uitkiezen hebben, wordt de ‘employer brand’ steeds belangrijker. Er wordt steeds kritischer gekeken naar het imago van een bedrijf en het is dus van groot belang dat u goed bekend staat als werkgever. Zit dat goed, dan heeft u sowieso al een stapje voor op de concurrentie. Het imago van uw bedrijf opvijzelen is soms moeilijker gezegd dan gedaan, maar zal uiteindelijk wel veel opleveren.

4. Recruit als een marketeer

Als recruiter moet u tegenwoordig alles uit de kast halen om geschikte kandidaten aan te trekken. Gelukkig kan marketing daarbij een handje helpen. Ze weten namelijk precies hoe ze psychologie, technologie, data, pipelining en dergelijke meer kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen iets kopen. Recruiters die de beste marketingmethodes toepassen op hun eigen werk, zullen meer geschikte kandidaten aantrekken, waardoor ze betere mensen kunnen aanwerven, de retentie verbeteren en het bedrijf sterker maken.

► In het e-book ‘Recruiten als een Marketeer’ leert u meer over recruitment marketing en hoe u dat kunt toepassen in uw eigen organisatie.

■ De auteur, Tommy Ottevaere, is accountmanager bij Talentsoft Learning. Hij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen