< Terug naar overzicht

‘Employee experience’: 7 manieren van belonen zonder te focussen op salaris

Tegenwoordig legt HR veel focus op de ‘employee experience’. Dat moet wel, want uit recent onderzoek blijkt dat 75 procent van de werknemers van plan is om binnen de 2 jaar van job te switchen. Organisaties moeten dus hard werken om het personeel aan zich te binden. Hoe?

Om te zorgen voor betrokken medewerkers wordt vaak als eerste aan salarisverhoging gedacht. Maar salaris is niet altijd de meest effectieve (en goedkoopste) manier om dit te bereiken. Afspraken over salaris kunnen niet zomaar meer worden teruggedraaid, waardoor de kosten hoog kunnen oplopen. Daarnaast is een salarisverhoging soms niet genoeg om een medewerker te laten zien dat je hem/haar waardeert. We zoomen alvast in op zeven alternatieve middelen die HR kan inzetten om personeel te betrekken.

1. Meer vrije tijd bieden

Het wordt in veel gevallen steeds duidelijker dat meer uren werken niet altijd garant staat voor meer productiviteit. En meer vrije tijd wordt wel zeer gewaardeerd. Geef je medewerkers wat meer vrijheid en ze zullen zeker meer betrokken zijn bij de organisatie.

2. Flexibel werken mogelijk maken

Meer vrijheid kan ook geboden worden door de werknemer meer zeggenschap te geven over de manier van werken. Als je de mogelijkheid hebt om medewerkers wat meer zelf te laten bepalen welke uren ze werken, laat dat dan vooral toe. Iedere persoon is anders en heeft zijn eigen moment van de dag waarop hij het meest productief is. Ook is het voor sommige mensen bijvoorbeeld heel fijn om af en toe thuis of ergens anders te kunnen werken.

3. Een motiverende werkplek creëren

Er is bijna niemand die zich elk uur van de dag compleet kan concentreren op zijn werk en dan nog steeds gemotiveerd is. Zorg dat je op kantoor of in de kantine genoeg mogelijkheden biedt voor ontspanning, zoals een pingpongtafel. Zo raak je drie vliegen in één klap: mensen bewegen meer, ze kunnen even ontspannen en ze kunnen beter contact leggen met collega’s.

4. Erkenning geven

We vergeten soms om complimentjes te geven, terwijl dat zoveel kan schelen. En het is nog gratis ook! Erkenning geven kan op veel manieren, maar een simpel schouderklopje kan al veel betekenen. Als mensen het gevoel hebben dat ze oprecht gewaardeerd worden, zullen ze daar zeker veel voor terug geven. Maar ook (en misschien juist) als er iets niet goed gaat, moet je laten zien dat je je personeel nog steeds waardeert. Een supersimpele manier om iedereen persoonlijke aandacht te geven, is om geen enkele verjaardag te vergeten. Zo kun je iedereen een keer in het zonnetje zetten.

5. De teamspirit verbeteren

Teamwork is everything! Mensen worden nu eenmaal sterk beïnvloed door de houding van anderen, in positieve en negatieve zin, dus maak daar zeker werk van. Samenhorigheid kun je creëren door groepsactiviteiten te organiseren of initiatieven hiervoor te stimuleren. Dit kan al simpel zijn: elke week een teamlunch of elke dag om drie uur een coffeebreak met zijn allen.

6. Motiveren om gezonder te leven

Het is een open deur: een gezond mens is een gelukkig mens. Laat zien dat je om je medewerkers geeft door ze te helpen om gezond te leven. Zorg bijvoorbeeld voor een gevulde fruitschaal in de kantine of laat mensen vaker op de fiets naar het werk gaan. Het zijn kleine dingen die al veel invloed kunnen hebben op de positieve sfeer.

7. Zorgen voor familieleden

Het belangrijkste in het leven van de meeste mensen is misschien wel de familie. Speel hierop in door voordelen te bieden die niet alleen voor het personeel gunstig zijn, maar ook voor hun naasten. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een familiedag of korting voor dagjes uit of kinderopvang. Als je geeft om hun geliefden, zullen medewerkers je nog meer waarderen.

► Meer leren over de ‘employee experience’ en hoe je het kunt verbeteren? Download gratis het e-book op pages.talentsoft.com/ebook-employee-experience.html

■ De auteur, Tommy Ottevaere, is accountmanager bij Talentsoft Learning. Hij schreef deze tekst als lid van de adviesraad van HR Square.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen