Het ego en het team: Wat is een toppresteerder voor uw organisatie?

De kost van de mindere presteerder is snel duidelijk. De tijd en middelen die verloren zijn gegaan, zijn makkelijk te berekenen en de kostprijs van een nieuwe aanwerving ook. De winst van de topper is even snel duidelijk en lijkt op het eerste gezicht de meest economische optie. Maar bereken je wel alles? Een bijdrage van Nils Robert, is senior consultant bij Quintessence.

HR als motor bij alle verandering: Wie durft?

“Goed, dank je wel. Best stresserend ook, en soms zwaar. Maar ik zie de toekomst van mijn organisatie rooskleurig en waardeer mijn collega’s enorm.” Zo luidt het antwoord dat u krijgt als u vandaag aan werkgevers, HR-professionals en werknemers in ons land vraagt hoe het gaat met hen en met hun werk. Herkenbaar? Vast wel. Als we de schaarste even buiten beschouwing zouden laten, lijkt het of we met HR in alle drukte onze vertrouwde koers kunnen blijven varen…

Mobiliteit: Medewerkers kiezen bewuster

Ook vandaag moeten we vaststellen dat drie kwart – welgeteld 76,88 procent – van de werknemers zich (minstens gedeeltelijk of soms) met de wagen verplaatst naar het werk. Zo leert ons de meest recente mobiliteitsbarometer van Acerta. Uit die peiling blijkt ook dat de firmawagen stagneert: voor een kleine 20 procent van de bedienden hoort een firmawagen tot het verloningspakket, wat niet veel verschilt van het cijfer in 2017. Maar we moeten die stagnatie nuanceren… Een bijdrage van Dirk Wijns, Directeur bij Acerta.

Leiderschap is in essentie zelfleiderschap, het één vloeit voort uit het ander

Het begrip ‘leiderschap’ kent vele adjectieven: inspirerend leiderschap, systemisch leiderschap, transformationeel leiderschap, bewust leiderschap, duurzaam leiderschap,… Ongeacht alle adjectieven, gaat het over: durf ik in de spiegel te kijken en erken ik dat ik ook maar een mens ben, in mijn eigen evolutieproces met kwaliteiten en valkuilen?

Naar een nieuwe manier van verlonen

Gemiddeld verdient een 55-jarige bediende uit de profitsector maar liefst 76,38 procent méér dan zijn 25-jarige collega. Ook al is die loonkloof te verklaren, het verschil is verontrustend hoog en moet voor HR een aanzet zijn om naar het verloningsbeleid in de onderneming te kijken. Een bijdrage van Annelies Baelus, Director Open Opleidingen bij Acerta.

Europa kreunt onder de maatschappelijke kosten van psychische aandoeningen

20 miljard euro per jaar. Zo hoog lopen de directe en indirecte kosten van mentale problemen in ons land op volgens cijferwerk van de Oeso. Goed voor bijna een vijfde van ons bbp. Dat het vijf voor twaalf is voor de geestelijke gezondheid van de (werkende) Belg, valt simpelweg niet te ontkennen. Maar wanneer schakelen we collectief een versnelling hoger in de aanpak ervan?

Inzetbaarheid: Ook werknemers dragen een verantwoordelijkheid

Eerder dit jaar kregen we te horen dat de Belgen tot de minst flexibele werknemers van Europa behoren. Een paar dagen later kondigde Proximus aan 1900 medewerkers te ontslaan om er vervolgens 1250 aan te werven. Ziet u een verband? We moeten af van het imago dat het enkel aan bedrijven is om mensen langer inzetbaar te houden. Ook de werknemer draagt een grote verantwoordelijkheid.

Talent: HR is aan zet

Wanneer er een overvloed is aan beschikbaar talent, dan hoeven ondernemingen niet te onderscheiden. Vandaag is de situatie op de arbeidsmarkt van dien aard, dat je het verschil moet maken met een slim en creatief HR-beleid op maat van de organisatie.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen