Stopzetting dienstverleningsovereenkomst en voortzetting activiteit met eigen personeel: - cao 32bis van toepassing of niet?

In twee gelijklopende zaken moest de Nederlandstalige arbeidsrechtbank van Brussel zich uitspreken over de vraag of de bescherming van cao 32bis van toepassing was op de werknemers van vennootschap Y die waren tewerkgesteld bij vennootschap X, in een geval waarbij vennootschap X receptiewerkzaamheden die werden uitgevoerd op basis van een dienstverleningsovereenkomst door vennootschap Y, zelf ging uitoefenen met eigen personeel.

Gelukkige werknemers zijn 13 procent productiever

Gelukkige werknemers werken niet zozeer meer uren, maar zijn wel 13 procent productiever dan hun ongelukkige collega’s. Dat leert onderzoek van Saïd Business School, University of Oxford in samenwerking met het Britse telecombedrijf BT. Ook blijkt dat slechte weersomstandigheden een negatieve impact hebben op de productiviteit.

Inzet robot leidt vaak tot meer jobs

De inzet van robots hoeft niet te leiden tot een verlies aan werkgelegenheid. In veel gevallen ontstaan door het gebruik van robots juist nieuwe jobs.

Een op de zeven werknemers in België is niet-Belg

Vandaag heeft een op de zeven werknemers in België geen Belgische nationaliteit. In Brussel is dat zelfs een op de vier. Dat is te verklaren door een wisselwerking tussen vraag en aanbod: hoe diverser de populatie hoe diverser de arbeidsmarkt en hoe meer vacatures hoe groter de aantrekkingskracht op arbeidsmigratie. In West-Vlaanderen, waar de arbeidskrapte nochtans reëel is en Frankrijk vlakbij, is dan weer maar een op de tien werknemers niet-Belg.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen

Een op de drie Belgen kunnen werk en gezin moeilijk combineren

Een op de drie (33 procent) van de 18-64-jarigen ervaart moeilijkheden om werk en gezin te combineren. De belangrijkste obstakels zijn veeleisende of vermoeiende jobs, lange werkdagen en onvoorspelbare of moeilijke uurroosters. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2018 werden meer dan 27.000 18-64 jarigen bevraagd naar de combinatie werk en gezin.